‘We moeten realistisch zijn’

foto Gerald van Zanten

Dadelijk twee keer pieken en we staan in de Hoofdklasse. Het zijn van die opmerkingen die zijn wenkbrauwen doen fronsen. “Na bijna een heel seizoen is maar één conclusie gerechtvaardigd: Roda Boys Bommelerwaard is een middenmoter en niets meer”, vindt Miguel van den Dungen, de coach die met de eersteklasser de eerste periode pakte, maar daarna wegzakte.

Een blik op de ranglijst en dan met name richting doelcijfers vertelt eigenlijk het hele verhaal. Het aantal gescoorde doelpunten (47) is ruimschoots voldoende. Het aantal tegentreffers (56)  is echter exorbitant hoog, zeker voor een ploeg die meer zou willen. “Als wij achter komen, gaan wij op een gegeven moment één-op-één spelen. Je moet toch wat proberen. In die situaties laten we het te vaak lopen. Je kunt ervoor kiezen om de boel achterin dicht te gooien, maar dat is niet mijn stijl van voetballen.”

En in feite ook niet van zijn spelers. “Voorin hebben we voldoende kwaliteit. Het verdedigende gedeelte is voor verbetering vatbaar”, zegt Van den Dungen met gevoel voor understatement. Achter de schermen is de leiding van de club bezig met versterkingen op dat vlak. “Maar de middelen zijn ook hier minder geworden. Dat is een gegeven, maar daar moet je dan ook naar handelen. Het verwachtingspatroon is – met name van de mensen rondom de club – niet overeenkomstig de realiteit. Om een rol van betekenis te kunnen spelen, heb je op de eerste plaats een bredere selectie nodig. En daarnaast zit er gewoon weinig achter de eerste selectie. Het niveauverschil blijkt dan veel te groot.”

Kwetsbaar

Tussentijds raakte Van den Dungen bovendien twee spelers (Jordy Brands en Michel Kooijman) kwijt. “Daar is eigenlijk al genoeg over gezegd en geschreven. Misschien zou het zo kunnen zijn dat die twee het vermogen misten om in de spiegel te kijken, laat ik het daar op houden.” Heel houden wordt het motto voor Roda Boys in de twee nog resterende reguliere competitieduels. “En dan stappen we blanco in de nacompetitie. Waarin we natuurlijk proberen eruit te halen wat erin zit. Maar verwacht geen wonderen, ook richting volgend seizoen. Als we iedereen fit en aan boord hebben, beschikt Roda Boys over een leuk ploegje. Als dat niet het geval is en in de praktijk is dat nou eenmaal een gegeven, zijn we kwetsbaar. Het zou alvast winst zijn als iedereen die Roda Boys een warm hart toedraagt, zich dat realiseert.”


2 responses to “‘We moeten realistisch zijn’

 • sebastiaan

  Zou de trainer het niet bij zijn eigen ego moeten zoeken? Altijd naar een ander wijzen en het voetbalplezier bij de spelers weghalen dat geeft de kracht van een trainer weer. Bij RKJVV ook een poging gedaan maar daar greep het bestuur tijdig in om hem de laan uit te sturen. Wel constateer ik sinds Jordy Brands weg is er bijna geen punten meer gehaald zijn. Het talent Michel Kooijma kapot gemaakt en totaal geen besef hebben waar het aan ligt. Ik hoop dat de trainer zelf een keer in de spiegel kijkt dan zal deze schrikken wat hij daarin ziet. Wat een toekomstvisie voor Roda Boys.
  Jammer voor deze prachtige club.

 • Ron

  Het grootste probleem is het ego van mijnheer van den Dungen. Altijd maar weer ligt het aan een ander, behalve als Roda in de tweede helft terugkomt op miraculeuze wijze. Dan is hij ineens de man geweest die in de rust de juiste snaar wist te raken.

  De eerste wedstrijden riep hij in de media alsmaar door: Stedoco is de te kloppen ploeg, Stedoco dit, Stedoco dat. Joh, je meent het. Dat zag een blind paard ook nog. Gevolg: zijn ploeg beefde voor Stedoco.

  Erg wrang is wel dat hij op de zaterdag dat hij werd weggevaagd door Stedoco met 0-4 of 0-5 in eigen huis en dat hij diezelfde week nog solliciteerde bij Stedoco…..

  Ben benieuwd hoe ’s avonds de spiegel hem heeft toe staan grijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: