Het belang van drie punten

foto Jeffrey Oomens

Voor het eerst sinds lange tijd kreeg Sander de Bont zondag bij Gemert een basisplaats toebedeeld. Hetgeen volgens de spits geen garantie is dat hij tegen De Valk opnieuw start. “Ik wil spelen, uiteraard. Maar dit is niet het moment om daar stampij over te maken, als ik dat al zou willen. Ik moet er staan als het team me nodig heeft. Zoals iedereen binnen Dongen als een blok achter elkaar moet staan”, zegt hij met een verwijzing naar de drie laatste puntloze wedstrijden.

De Bont moet graven om zich een drietal opeenvolgende nederlagen voor de geest te halen. “Dat zal in de periode van Roland Schuermans zijn geweest.” Toen kwam uiteindelijk alles goed voor Dongen en kaapte het de titel in de eerste klasse weg voor de neus van De Valk, toevallig zondag de opponent en eveneens – toevallig? – bezig aan een reeks met nul uit drie. “Een ultrabelangrijke wedstrijd. Winst zal weer aansluiting naar boven betekenen en anderzijds kloofverruiming met de staart van de ranglijst. De dip? Tja, ik denk dat elke ploeg weleens in zo’n fase terecht komt. Misschien dat de bepalende spelers nu even wat minder presteren. Dat kan en dat mag. Het is dan zaak dat we nog meer als een team fungeren. Bereid zijn met zijn allen net even die extra stapjes te maken. Accepteren, positief blijven en keihard werken. Dat laatste is sowieso een vereiste als het voetballend niet loopt. Ik zeg hiermee niet dat dit nu niet het geval is, maar het kan nooit kwaad daar de aandacht op te vestigen.”

Zijn persoonlijke belangen heeft De Bont – zo goed als hersteld van zijn armbreuk – ondergeschikt gemaakt aan het collectief. Of hij ook volgend seizoen genoegen neemt met een eventuele bijrol, valt te betwijfelen. “Ik wil graag blijven, maar wil wel weten wat straks de bedoeling is. Wil weten wat mijn positie is. Nu ben ik min of meer nummer drie in de pikorde. Als dat zo blijft, is het misschien beter om iets anders te zoeken. Ik heb twee mindere seizoenen gehad, dat is waar. Ben in die periode een halfjaar weggeweest. Op zoek naar plezier en vooral op zoek naar mezelf.”

Uitlaatklep

In zijn vertrouwende (en geliefde) omgeving dacht De Bont de problemen waarmee hij kampte het best te kunnen verwerken. “Niet iedereen weet hoe het zit en daarom is het misschien beter om meer openheid te geven. Door mijn ervaringen als militair in Afghanistan,  door wat ik daar heb meegemaakt, ben ik in de knoop met mezelf gekomen. Na mijn terugkeer in 2008 kon ik er aanvankelijk mee dealen. Voetbal was toen echt een uitlaatklep. Maar nadien ging het steeds moeilijker. Daarvoor ben ik in behandeling bij het Psychotrauma Centrum Veteranen in Den Bosch en dat helpt. Met behulp van medicijnen weliswaar, maar toch. De spontaniteit in mijn zijn komt terug.”


7 responses to “Het belang van drie punten

 • Jantje

  Die jongen heeft het echt hoog in zn bol,volgens mij denkt ie zelf nog dat ie kan voetballen ook!Hahaha laat me niet lachen joh…..snap ik dat ie 3de is in de rangorde,kan er niks van.

 • jantje

  Je ziet me naam raaijmakers,en me mening staat hierboven toch!Mag toch zeggen dat die jongen hoofdklasse onwaardig is,hij komt niet eens in de buurt van de andere spitsen die dongen ter beschikking heeft!Als ik die trainer was zat ie niet eens op de bank bij mij……kan er gewoon niks van!

  • Kees

   Laat nu is iederen eens in zijn eigen waarde , en niet via de media met modder gooien.
   Jan je kunt dit ook rechtstreeks tegen Sander zeggen , dat is dan wel zo sportief als je durft.

  • sander

   Inderdaad kees!! Jantje kom gewoon tegen mij vertellen wat je van mij vindt in mijn gezicht! Ik zal je niet aanvallen heb het nl. Al zo vaak gehoord! En ik vindt ook dat als je gal wil spugen over wie dan ook dit niet de plek is! Jammer dat dit weer zo moet! Wel mooi te zien dat er nog mensen zijn de het opnemen voor mensen! En Jan ik wacht op het moment je je eigen volwassen genoeg vindt om het me te komen vertellen!

 • Marechal Theo

  Hé Jantje al ooit tegen een bal geschopt.
  Of ook daar geweest wat een vent ben jij.

  Theo

 • Frank van Heteren

  Ik hoop dat Jantje geen lid is van VV Dongen, maar wel van een of andere korfbalclub ! Als hij lid van onze club is moet hij maar snel iets anders gaan zoeken, want dit soort negatievelingen, die over de rug van en ander leuk willen zijn, kunnen maar beter niet meer langskomen !

  Klasse interview Sander ! Ik ben trots op je en je gaat weer ouderwets knallen en laat de rest maar lullen !!!!
  Come on Sander , Come on Sander !

  Frank van Heteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: