Onder het vergrootglas (4)

foto NAC.nl

Het is tijd. Sterker, het is de hoogste tijd dat Alex Schalk zich verder gaat ontwikkelen in een omgeving met meer weerstand en vooral betere voetballers om zich heen. De spits (18) in pocketformaat van NAC Breda A1 is het niveau van zijn leeftijdgenoten zichtbaar ontgroeid. Wie de uitslag van het duel tussen NAC en PSV (0-4) leest, zal misschien denken: hoezo? Ook de geboren Prinsenbeker is overtuigd. “Ik durf wel te stellen dat ik twee keer had gescoord als ik deze wedstrijd bij PSV had meegespeeld. Tijdens trainingen hoef ik soms maar 80% te geven en dat is niet goed.”

Schalk is een veelvuldig voorkomende naam in de scoutingrapporten. Dat blijkt onder meer uit het feit dat inmiddels zes eredivisieclubs interesse hebben getoond. Naast NAC, dat Schalk onlangs een driejarig contract voorschotelde. “Het is daarbij de bedoeling dat ik vanaf volgend seizoen bij de A-selectie aansluit. Wij zetten deze dagen alles rustig op een rijtje en proberen een weloverwogen besluit te maken.” Met ‘wij’ bedoelt Schalk zijn vader en een vertrouwenspersoon, die overigens niet zijn officiële zaakwaarnemer is. “Want die heb ik nog niet.”

Zelfbewust is Schalk zeker, maar niet op een vervelende manier. En dat hij kwaliteit heeft staat buiten kijf. “Hij heeft veel dreiging in zijn spel, is snel, tweebenig en mentaal sterk”, somt Nebosja Gudelj zijn sterke punten op. De coach van de A1 weet niet of Schalk nu al klaar is voor de stap naar de grote jongens, maar dat hij de potentie heeft is volgens de oud-prof van NAC zo klaar als een klontje. “Hij heeft er een tijd uitgelegen vanwege een blessure, maar tegenwoordig traint Schalk wekelijks een keer mee met de A-selectie.” Voor Schalk is een volwaardig profcontract niet meer dan een eerste stap in de richting van. “Ik krijg die vraag over mijn postuur wel vaker, maar dat vind ik geen thema. Die ballen moeten in dat netje. In en rond de zestien ben ik op mijn sterkst. Alhoewel ik ook prima als tweede spits naast een targetman zou kunnen functioneren”, verwijst Schalk onbedoeld naar de voorbereidingsperiode van dit seizoen, toen Celtic hem uitnodigde voor een stage en meer. Een blessure verhinderde de mogelijke overgang naar het Onder 19-team van de Bhoys. Maar dat die stap vooruit nu definitief gaat komen is duidelijk.

De statistieken van Alex Schalk in duel tussen NACA1 en PSVA1 (0-4), 26-2-2011
Goed +/- Slecht Totaal
Balcontacten 15 7 4 26
Doelpogingen 4 1 5
Duels 3 2 4 9
Overtredingen t
Overtredingen v 3
Bijzonderheden: Wat met name opviel is zijn snelheid op de eerste meters en de korte draaicirkel met een man in zijn rug. Schalk kreeg weinig bespeelbare ballen, maar was toch dreigend.
Eindcijfer wedstrijd 26-2-2011:                                                                         6,5 

Gemiddelde cijfer hele seizoen:                                                                         8,0


3 responses to “Onder het vergrootglas (4)

  • Hans Sweep

    Heeft Alex Schalk geen zin om over te stappen naar de Tricolores in Tilburg. Dan kunnen we de ervaren Jelic in de ruil betrekken.

  • Tobias Ligtenberg

    Er gingen inderdaad al veel verhalen in de NAC-sferen rond over deze jongen, mooi dat er op deze manier aandacht aan wordt besteed, mooi stuk, smaakt naar meer. Alex Schalk, de nieuwe parel voor het zuiden van de Parel van het Zuiden!

  • Humpry de Windt

    Hij was mij totaal niet opgevallen in de wedstrijd tegen PSV. Hij had geen schijn van kans…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: